In 2024 is de De Gijselaar-Hintzenfondsprijs gewonnen door collectief De Kunstmeisjes. Oprichters Renee Schuiten-Kniepstra, Mirjam Kooiman en Nathalie Maciesza namen de oorkonde in ontvangst uit handen van bestuurslid Esther Scholten, tijdens de alv van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) op 21 juni. Een kleine greep uit het juryrapport: ‘Het is bewonderenswaardig hoe goed en leesbaar de teksten zijn. Geen wollige, nietszeggende of te abstracte woorden, geen jargon maar begrijpelijk, raak en helder taalgebruik. Uitermate geschikt als je je eerste stappen in de kunstwereld zet, maar net zo comfortabel voor degenen die al vele kilometers hebben afgelegd. Het is bewijs van de hoge kwaliteit.’

<em>29 oktober 2021: Annemie van Laethem en Erik Croux ontvangen de najaarsprijs van het De Gijselaar-Hintzenfonds uit handen van bestuursleden Els van Odijk en Paul van den Akker. De winnaar van de voorjaarsprijs, de afdeling EKK (Erfgoed Kerken en Kloosters) van Museum Catharijneconvent, kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn.</em>
29 oktober 2021: Annemie van Laethem en Erik Croux ontvangen de najaarsprijs van het De Gijselaar-Hintzenfonds uit handen van bestuursleden Els van Odijk en Paul van den Akker. De winnaar van de voorjaarsprijs, de afdeling EKK (Erfgoed Kerken en Kloosters) van Museum Catharijneconvent, kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn.

 

Sinds 2011 reikt ons fonds de De Gijselaar-Hintzenprijs uit, eens in de twee of drie jaar, altijd tijdens de Kunsthistorische Dag van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici. De prijs is een eerbetoon aan een persoon of instantie die, middels boeken, artikelen of andere media, de kennis van en het enthousiasme voor de kunsten heeft aangewakkerd bij een breed publiek. De prijs bestaat uit een bedrag van 3.000 euro en een oorkonde, maar natuurlijk vooral uit de grote waardering van de bestuursleden van het fonds, die daarmee ook hopen te spreken namens kunstlievend Nederland.

Het bestuur reikte in 2011 de prijs uit aan Eddy de Jongh wegens zijn levenslange en grote verdienste op het gebied van het toegankelijk maken van kunsthistorische kennis voor een breed publiek, door middel van zijn trefzekere pen.

Fieke Tissink kreeg de prijs in 2013 voor haar audiovisuele producties voor tv, internet en tentoonstellingen, waarmee zij kunsthistorische kennis toegankelijk heeft gemaakt voor een groot publiek.

De prijs is in 2016 toegekend aan Jan Teeuwisse als directeur van het Sculptuurinstituut te Scheveningen wegens de grote verdienste op het gebied van het toegankelijk maken van kunsthistorische kennis betreffende de Nederlandse beeldhouwkunst voor een breed publiek.

In 2018 ging de prijs naar Ad de Visser, schrijver van onder meer Hardop kijken, Kunst met voetnoten, De tweede helft en Vice Versa. Met die leerboeken heeft De Visser menige middelbare scholier en geïnteresseerde leek op het spoor van de kunstgeschiedenis gezet.

In 2021 is besloten twee prijzen uit te reiken. In principe een voorjaars- en een najaarsprijs, waarvan ook de voorjaarsprijs echter vanwege de corona-omstandigheden pas in oktober kon worden uitgereikt. De voorjaarsprijs 2021 is toegekend aan de EKK, de afdeling ‘Erfgoed Kerken en Kloosters’ van Museum Catharijneconvent in Utrecht. De najaarsprijs 2021 is toegekend aan Annemie van Laethem en Erik Croux voor hun stichting Forum Tri (Forum Triangulare).

 

Juryrapport De Gijselaar-Hintzenprijs 2024

Juryrapport De Gijselaar-Hintzenprijs 2021

Juryrapport De Gijselaar-Hintzenprijs 2018

Juryrapport De Gijselaar-Hintzenprijs 2016

Juryrapport De Gijselaar-Hintzenprijs 2013

Juryrapport De Gijselaar-Hintzenprijs 2011